Pancartes al balcó de l’Ajuntament de Badalona

December 11, 2017

 1.  

  El Partit Demòcrata de Badalona, conjuntament amb els grups municipals Guanyem Badalona en Comú i ERC-Avancem-Més, ICV-EUiA van decidir el passat 3 de novembre penjar una pancarta al balcó de la Casa Consistorial de Plaça de la Vila que deia “Llibertat preses i presos polítics”.

 

 1. El PP de Badalona va presentar una denúncia davant la Junta Electoral que va donar peu a l’ordre de retirada d’aquesta el 28 de novembre. El govern de la ciutat va presentar recurs d’alçada i va mantenir la pancarta.

 

 1. El 4 de desembre vam rebre nova ordre de la Junta Electoral de Zona de Barcelona on se’ns requeria de nou la retirada de la pancarta (de nou a instàncies del PP) i se’ns amenaçava de conseqüències penals.

 

 1. El 5 de desembre es decideix retirar la pancarta original i canviar-la per una que resava, simplement, “LLIBERTAT”.

 

 1. Per sorpresa, el 7 de desembre, de nou a instàncies del PP, la Junta Electoral demana la retirada de la nova pancarta desestimant les al·legacions presentades pel govern municipal, on fèiem èmfasi que no entenem com una pancarta que resa un principi democràtic fonamental com és “llibertat” pot incidir de manera negativa al procés electoral.

 

 1. Tot i haver-hi una clara indefensió jurídica provocada pel poc temps de resposta (2 hores per fer al·legacions) i per aspectes informals de comunicació (per e-mail) decidim retirar la nova pancarta per tal de no alimentar la campanya política iniciada pel PP. La canviem per una nova pancarta que diu “DEMOCRÀCIA”.

 

 1. El divendres 8 de desembre la Junta Electoral torna a demanar, a instàncies sempre del PP, la retirada de la pancarta “DEMOCRÀCIA”, donant 24 hores (aquest cop sí, tot i ser dia festiu) per presentar al·legacions.

 

 

 1. El govern municipal al·lega que en cap cas, igual que la paraula “LLIBERTAT” es pot considerar un eslògan partidista, i presentem proves de membres destacats del PP i C’s manifestant-se amb pancartes amb aquest mateix eslògan. Aquestes al·legacions, de nou, són rebutjades i se’ns comunica la retirada de la pancarta de forma immediata sota amenaça d’iniciar procediments penals contra l’alcaldessa a mans de la Fiscalia.

 

 1. El govern municipal ha retirat avui diumenge 10 de desembre la pancarta del balcó de l’ajuntament.

 

 

Dit això, el Partit Demòcrata de Badalona i els grups municipals de Guanyem Badalona en Comú, ERC-Avancem-Més denunciem i anunciem:

 

 1. Considerem que la Junta Electoral de Zona s’ha extralimitat de les seves competències, i de cap manera es pot considerar que un ajuntament demani la llibertat de presos polítics pot incidir en el vot de l’electorat. Per tant denunciarem on correspongui aquesta actitud de la JEZ.

 

 1. Denunciem que la imposició de l’article 155 ha donat peu al poder judicial, amb clara connivència amb el govern espanyol del PP, a coartar principis bàsics com són la llibertat d’expressió. I expressem la nostra profunda preocupació pel fet que es considerin inacceptables conceptes elementals com “llibertat” i “democràcia”, que són el fonament dels Estats de dret, i que volem creure que són assumits per tots els partits polítics de l’Estat espanyol.

 

 1. Actuant així s'estan limitant les garanties d'una campanya electoral que hauria de ser democràtica, garanties ja coartades quan hi ha membres de llistes electorals que són a la presó per motius polítics.

 

 1. Dit això, no volem jugar al joc del “gat i la rata” amb el PP i la Junta Electoral perquè no volem frivolitzar amb una reivindicació molt seriosa com és la llibertat dels presos polítics.

 

 1. Per tant, la decisió que hem pres conjuntament, és que No continuarem posant pancartes al balcó mentre duri la campanya electoral. Un cop acabi el procés electoral, donarem suport a què la pancarta original torni  a estar al balcó de plaça de la Vila.

 

 

Badalona, 11 de desembre de 2017

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload